Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Ξύλα Κατάλληλα για Κάυση στο Τζάκι μας



    Ένα σημαντικό ερώτημα που ταλανίζει τους κατόχους τζακιών στην Κύπρο, είναι το ποιά ξύλα είναι τα καταλληλότερα για να χρησιμοποιούμε στο τζάκι μας, είτε αυτό είναι παραδοσιακό χτιστό ανοιχτού τύπου, είτε ενεργειακό με πόρτα κλπ.
Κατ'αρχάς θα έπρεπε να καθορίσουμε τί εννοούμε με τον όρο <<ξύλα καταλληλότερα για το τζάκι>>. Πρόκειται για εκείνα τα οποία όταν καίγονται, με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα, αποφέρουν την περισσότερη ενέργεια (KW) στο τζάκι μας. Επίσης ανάβουν εύκολα, εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους (καπνό), καίγονται άρτια στο τζάκι μας χωρίς να χρειάζονται τη συνεχή μετακίνησή τους απο τη μια μεριά στην άλλη, και τα κατάλειπα που αφήνουν είναι μοναχά η στάχτη τους. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες δευτερεύουσες ιδιότητες, όπως το να μη σκάνε, να έχουν διάρκεια καύσης κ.ά.
Κάποιες σπουδαίες οικογένειες δέντρων απο όπου παράγονται ποιοτικά καυσόξυλα είναι τα σκληρά δέντρα όπως η οξειά, η μελία (φράξος), ο γαύρος, η καρυδιά καθώς επίσης  και τα διάφορα φρουτοπαραγωγά δέντρα (λεμονιά, πορτοκαλιά κλπ.). Ο δρύς εκτιμάται ιδιαίτερα για τη μεγάλη διάρκεια καύσης του, αλλα πρέπει πάντα να καίγεται σε συνδυασμό με άλλο δέντρο καθώς δεν κάνει μεγάλη φλόγα.Επίσης η καστανιά καλό είναι να αποφεύγεται λόγω του οτι δημιουργεί πολλές σπίθες.
Ακόμη ιδιαίτερα εκτιμώνται και κάποια μαλακά ξύλα όπως το έλατο και το ερυθροέλατο, το πεύκο, η λέυκα και η ιτιά, διότι παράγουν γρήγορα ζέστη και πλούσια φλόγα όμως καταλύονται και αρκετά γρήγορα.
Πρέπει να αποφεύγεται η καύση κατεργασμένου ξύλου απο παλιά έπιπλα ή απο οικοδομές, διότι ο καπνός που απελευθερώνουν εμπεριέχει βλαβερά συστατικά. Οπως επίσης και ξύλα απο σκουπιδότοπους καθώς δίνουν μόλις τη μισή απόδοση και οδηγούν στην πρόωρη αποσάθρωση της εστίας μας.
Οποιοδήποτε ξύλο όμως και αν κάψουμε, ιδιαίτερο και ίσως τον ποιό σημαντικό ρόλο παίζει η υγρασία που υπάρχει μέσα σε αυτό καθώς πρέπει να είναι λιγότερο του 20%. Τα ξύλα αφού κοπούν, πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο τουλάχιστον:
  •  για 15 με 17 μήνες, όταν έχουν μήκος κάτω απο 33 εκ. και είναι στεγασμένα
  • για 18 έως και 24+ μήνες, όταν έιναι 1 μέτρο και φυλάγονται σε εξωτερικό χώρο.

Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται πώς όταν τα ξύλα είναι φρέσκα, έχουν τη μισή απόδοση, ενώ καταλύονται με την τριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με ξύλα υγρασίας χαμηλότερη του 10%.
Έτσι λοιπον όπως λέει και το γνωμικό:
Να κρατάς τις παλιές φιλίες,
Να διαβάζεις παλιά βιβλία,
Να πίνεις παλιό κρασί,
και να καίς παλιά ξύλα.
Καλό χειμώνα λοιπόν.

www.tzakicy.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου