Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Πρωτογενής, Δευτερογενής και ... άντε Τριτογενής καύση στο τζάκι.

  Διαβάζοντας διάφορα sites σχετικά με τζάκια και ξυλόσομπες, αλλά και απο παρουσιάσεις εστιών στα διάφορα περίπτερα σε εκθέσεις τζακιών, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο όρος "Τριτογενής Καύση". Και αυτό γιατί μόνο απο Έλληνες και Κύπριους άκουσα για το συγκεκριμένο είδος καύσεως. Έψαξα σε Τεχνικά εγχειρίδια και ξένα sites αλλά πουθενά δεν τη συνάντησα. Και ο λόγος; Γιατί απλά δεν υπάρχει! (Άραγε πώς να λέγεται στα αγγλικά;)
   Μάλιστα κύριοι δεν υπάρχει! Πρόκειται για αποκύημα φαντασίας ή το κυριότερο βαθύτατης άγνοιας με μια μικρή δόση βλακείας. Ωστόσο την αναφέρει ο κάθε πωλητής ή "ειδήμων" γιατί:
Leopard 2 , 3ης γενιάς άρμα μάχης
1) Ακούγεται ωραία, να λές οτι το δικό μας τζάκι έχει και τριτογενής καύση. Παραπέμπει στα 3ης
γενιάς οπλικά συστήματα και κάθε τι σύγχρονο.
2) Γιατί απλά δεν τους φτάνει η πρωτογενής και η δευτερογενής καύση.
3) Γιατί μάλλον μπερδεύονται με την τριτογενή είσοδο του οξυγόνου στο θάλαμο καύσης. Και αφού είναι τριτογενής κάνει και ... τριτογενή καύση.
  Σήμερα λοιπόν για να απαλύνω τον πόνο που νιώθω στα μάτια ή στα αυτιά μου, όταν διαβάζω - ακούω, για την ρημάδα αυτή την τριτογενή καύση θα γράψω για τα είδη καύσεως στην εστία μας, τα είδη εισροής του αέρα στον θάλαμο καύσης και που αποσκοπεί το κάθε ένα απο αυτά.

  Κάθε εστία έχει κάποιες εισόδους του αέρα στον θάλαμο καύσης, όπου και τροφοδοτείται η φωτιά με οξυγόνο και έτσι αυξομειώνοντας την παροχή της ποσότητας επιρεάζουμε την καύση, την κατανάλωση στα ξύλα, αλλά  και την παραγόμενη θερμική ενέργεια η οποία συνήθως αποδίδεται σε KW. Έτσι λοιπόν έχουμε:
Εισδοχή αέρα πρωτογενής καύσης απο κάτω
1) Είσοδος πρωτογενούς αέρα απο χαμηλά. Αυτή πραγματοποιεί την πρωτογενή ή κύρια καύση (primary combustion) και προέρχεται απο την εισροή αέρα στο θάλαμο καύσης απο χαμηλά ή απο κάτω στο θάλαμο, όπου και τοποθετούνται τα ξύλα. Θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε και πρωτογενή αέρα. Αυτός είναι και υπεύθυνος για την αυξομείωση της έντασης της φλόγας και προσφέρει τον κυριότερο όγκο οξυγόνου στον θάλαμο καύσης. Συνήθως τον έχουμε ανοικτό στην αρχή για να αρπάξουν τα ξύλα και έπειτα τον κλείνουμε σταδιακά για να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση των ξύλων. Σημείωση, οτι ακόμη και αν τον έχουμε στη θέση τελείως κλειστό υπάρχει πάντα μια μίνιμουμ ποσότητα εισροής αέρα, γιατί μετά υπάρχει ατελής καύση με αύξηση ρύπων κλπ.

Δευτερογενής Καύση




 2) Είσοδος δευτερογενούς αέρα απο πίσω και ψηλά στο θάλαμο καύσης. Μελέτες έχουν δίξει οτι αν ψηλά στον θάλαμο καύσης δώσουμε (ψεκάσουμε) οξυγόνο τότε δημιουργείται το φαινόμενο της δευτερογενούς καύσης (secondary combustion) ή μετάκαυσης. ¨Ετσι γίνεται αρτιότερη καύση των ξύλων, μειώνονται οι εκπομπόμενοι ρύποι, αλλά και μεγιστοποιείται ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της εστίας. Ο δευτερογενής αυτός αέρας έρχεται ξεχωριστά απο τον πρωτογενή, απο διαφορετική διαδρομή και πάντα καταλήγει ψηλά στον θάλαμο καύσης. Συνήθως η ποσότητά του είναι είδη προρυθμισμένη απο το εργοστάσιο. Και σκοπός του είναι να τροφοδοτήσει ψηλά τα καπναέρια με οξυγόνο ώστε να προκύψει το φαινόμενο της μετάκαυσης των αερίων ψηλά, αλλά πάντα εντός του θαλάμου καύσεως.
Ο αέρας που έρχεται απο την πόρτα διατηρεί το γυαλί της πόρτας καθαρό
3) Τριτογενής είσοδος αέρα απο την πόρτα (αεροκουρτίνα). Αυτός εισέρχεται απο ψηλά στην πόρτα και δημιουργεί ένα είδος αεροκουρτίνας στο γυαλί απο τη μέσα πλευρά. Σκοπός του είναι να διατηρεί όσο το δυνατόν γίνεται καθαρότερο το γυαλί της πόρτας για να απολαμβάνουμε τη θέα της φωτιάς. Συνήθως είναι προρυθμισμένος απο το εργοστάσιο, ωστόσο υπάρχουν κάποια μοντέλα εστιών που μπορεί ο χρήστης να τον αυξομειώσει. Κάποιες εταιρείες έχουν εισροή αέρα και απο το κάτω μέρος της πόρτας, γιατί θεωρούν πώς διατηρεί καλύτερα το γυαλί καθαρό. Ωστόσο ο κανόνας είναι απο το πάνω μέρος και όπως είπαμε έχει σαν αποστολή την διατήρηση της καθαρότητας του κρυστάλλου. Φυσικά, αφού μπαίνει στο θάλαμο καύσης συμβάλει και στην καύση συνήθως στην πρωτογενή και λιγότερο στη δευτερογενή καύση. Πάντως η ποσότητα του συγκεκριμένου αέρα είναι αρκετά περιορισμένη και η αυξομείωσή του δεν επιρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καύση στο τζάκι.
  Συνοψίζοντας λοιπόν στον θάλαμο καύσης υπάρχουν 2 ειδών καύσεως:

1) ΠΡΩΤΟΓΕΝHΣ ΚΑΥΣΗ (PRIMARY COMBUSTION).
2) ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗ ή ΜΕΤΑΚΑΥΣΗ (SECONDARY COMBUSTION)
 Αλλά υπάρχουν 3 είδη του αέρα στον θάλαμο καύση, που το κάθε ένα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό και λειτουργία.
  • Του πρωτογενούς αέρα για την πρωτογενή ή κύρια καύση, ο οποίος ρυθμίζεται απο το χρήστη. 
  • Του δευτερογενούς αέρα για τη δευτερογενή καύση ή μετάκαυση των αερίων, που δεν ρυθμίζεται απο τον χρήστη.
  • Του τριτογενούς αέρα που διατηρεί το κρύσταλλο της πόρτας καθαρό, συνήθως δεν μπορεί να ρυθμιστεί απο τον χρήστη.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, οτι έως αυτή την ώρα που γράφω τούτες τις γραμμές η τριτογενής καύση δεν υπάρχει ή δεν έχει ανακαλυφτεί ακόμα. Εκτός και αν θεωρούν ως τέτοια την αρπαγή φωτιάς στην καμινάδα. Αλλά μάλλον δε νομίζω εάν συμβαίνει αυτό, να θέλει ο πωλητής να το αναφέρει στον υποψήφιο αγοραστή.
Τριτογενης Καύση;
www.tzakicy.com




20 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο αρθρο. Μια ερωτηση. Σε σομπα που ο αερας καυσης προέρχεται εξω απο το σπιτι. οδηγείται δηλαδη στο θαλαμο καύσης μέσω ενός σωλήνα.

    α. Ο πρωτογενής αέρας προφανώς προέρχεται εξω από τι σπίτι
    β. Ο αέρας για τη δευτερογενή καύση είναι μέρος του πρωτογενούς αέρα που ακολουθει μία άλλη διαδρομή και καταληγει στο ανω/πισω μέρος του θαλάμου καύσης ή προέρχεται από αλλού και δηλαδή μέσα από το σπίτι?
    γ. φαντάζομαι ο τριτογενής αέρας προέρχεται απο το περιβαλλον του σπιτιού αλλά είναι μικρής ποσότητας ωστε να μη δημιουργεί υποπίεση στο σπιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μέρος του πρωτογενούς αέρα. Εφ'όσων δεν υπάρχει ξεχωριστή εμφανής εισδοχή (συνήθως πίσω στην πλάτη της σόμπας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή είμαι λίγο έως πολύ άσχετη αλλά με ενδιαφέρει η αγορά σόμπας με μικρή απώλεια ρύπων και καλύτερη απόδοση, είναι καλύτερες οι σόμπες με πρωτογενή αέρα που έρχεται απο έξω ή έχει μικρή σημασία αυτό; και μια ακόμη αν ξέρετε: είναι προτιμότερο το ενεργειακό τζάκι μήπως για σπίτι 110 τετραγωνικών;
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα να διαβάσετε το άρθρο μου περι KW που χρειάζονται για να ζεστάνω το χώρο μου. Όσο για το δίλημμα σόμπα ή τζάκι? Είναι υποκειμενικό.

      Διαγραφή
  4. Υπαρχουν και τζακια που ρυθμιζεις τον δευτερογενη αερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ποιον τρόπο δεν διαφεύγουν καυσαέρια από τις οπές εισόδου αέρα δευτερογενούς καύσης; Υπάρχει ειδική μελέτη απορροής των από την καμιναδα χωρις να εισέρχονται στην περιοχή εισαγωγής του δευτερογενούς αέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο τι στιγμή που το ισοζύγιο οξυγόνου στο χώρο μας είναι ουδέτερο και η καπνοδόχος είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν υπάρτχει περίπτωση να βγεί καπνός απο τις οπές που έρχεται οξυγόνο για τη 2γενή καύση. Μελέτη σχετικά με την απορροή καυσαερίων γνωρίζω κάποια να σου συστήσω, ωστόσο ο κάθε κατασκευαστής στο τεχνικό εγχειρίδιο, ενημερώνει σχετικά με την καπνοδόχο (ύψος,διάμετρος,κλπ.)

      Διαγραφή
  6. Τριτογενης κλιμακωτη καυση

    http://www.kaminotechniki.gr/plirofories/tritogenis-kausi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς λέγεται στα αγγλικά η τριτογενείς καύση είπαμε? Κύριοι,ας σοβαρευτούμε. Πάλι τη δευτερογενής καύση περιγράφετε (secondary combustion)

      Διαγραφή
  7. Τριτογενή καύση
    http://tzakiaregal.gr/el-gr/Articles/ArticleDetails/2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο με τον προηγούμενο. Το γεγονός οτι ψεκάζετε με οξυγόνο το θαλάμο καύσης σε διαφορετικά σημεία δε σημαίνει πως κάθε ψεκασμός πραγματοποιεί και διαφορετικό είδος κάυσης. Απλά συμβάλει στην πιο άρτια δευτερογενής καύση.

      Διαγραφή
  8. τριτογενή καύση
    http://www.fireblue.gr/eco.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και ο προηγούμενος περιγράφετε τη δευτερογενή καύση.

      Διαγραφή
  9. Τεταρτογενής καύση

    http://www.tzakia-thessaloniki.gr/environment

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε και με το καλό να ανακαλύψετε την πεμπτογενή καύση.

      Διαγραφή
  10. Αν και νομίζω το άρθρο μου ήταν σαφές, το ξαναγράφω. Το γεγονός οτι δίδουμε αέρα σε διαφορετικό σημείο στον θάλαμο καύσης, δε σημάινει οτι κάθε σημείο δημιουργεί και τη δική του καύση. Αλλά όλα συμβάλουν στη μετάκαυση των αερίων, για αυτό και παρατηρείται αυτή η μπλέ φλόγα όταν συμβαίνει αυτό. Αυτό ονομάζεται δευτερογενής καύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρακαλώ την βοήθεια σας.
    Ο πρωτογενής αέρας μπορεί να περνά στο χώρο καύσεις μέσα από την στάχτη; και ο ρυθμιστής αέρα να είναι στο πορτάκι της στάχτης.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ερώτηση αν γνωρίζετε

    πρόκειται να εγκαταστήσω τζακι, κασετα σε υφιστάμενο παραδοσιακό τζάκι.
    ο πρωτογενής αέρας θα είανι από το χώρο που θα θερμένετα ι από το τζάκι.
    θα υπάρχει κάποιο θέμα στην απόδοση του;

    Αρτέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα. Θα ηθελα την διαφορα να μάθω με την pryti 15kw που εχω .Ειναι τυπου καλοριφέρ ,συνδεμενη με τα καλοριφέρ και ονομαζεται ενεργειακή. Ευχαριστω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή