Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πώς να υπολογίζετε την απόδοση σε τζάκια και σόμπες





   Στην αγορά υπάρχει πληθώρα τζακιών και σομπών ξύλου ή pellet, απο διάφορους εισαγωγείς με πληθώρα χαρακτηριστηκών. Ωστόσο αυτό που κανείς μπορεί να διαπιστώσει, είναι οτι ενώ κάποια τζάκια κυρίως βουλγάρικα, ελληνικά, τσέχικα δίνουν μεγάλες αποδόσεις σε KW, κάποια άλλα που εισάγονται κυρίως απο χώρες τις δυτικής Ευρώπης τα ΚW είναι λιγότερα. Όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιός λέει την αλήθεια; Μήπως τελικά εκείνες οι χώρες, όντως έχουν έτσι μεγάλες αποδόσεις και πώς μπορούμε να καταλάβουμε οτι αυτά που λέει ο πωλητής είναι σωστά και αληθινά;
  Αυτό το διαπιστώνουμε άνετα μόνοι μας με λίγα μαθηματικά. Κατ'αρχάς πρέπει να ξέρουμε πόσα ΚW παράγει η καύση 1 κιλού ξύλου σε χρονικό διάστημα 1ας ώρας. Σε αυτό πρωτεύοντα ρόλο παίζει η υγρασία των ξύλων. Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με συγκριτικές τιμές:


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε οτι μεταξύ των ξύλων, κυρίως αυτά που προέρχονται απο κωνοφόρα δέντρα, οι τιμές αλλάζουν αλλά όχι σε τόσο δραματικό ρόλο, εφ'οσον μιλάμε για καταναλώσεις των 5 και 6 κιλών. Οι παραπάνω ενδεικτικές τιμές είναι για ξύλο απο οξιά.
Δηλαδή τα KW που παράγει μια εστία με απόδοση στο χώρο 80%, με κατανάλωση 4 κιλά ξύλα ανα ώρα, υγρασίας 16% είναι:


Δηλαδή χρησιμοποιόυμε τον εξής τύπο: (κατανάλωση ανα ώρα x απόδοση 1 κιλού ξύλου) x απόδοση εστίας = KW.

Έτσι αν ο πωλητής αναφέρει οτι παράγει 20 ΚW και ισχυρίζεται οτι η κατανάλωση είναι 4 κιλά ανα ώρα τότε σαφώς ψεύδεται. Για να μας παράξει 20 ΚW δεν μπορούμε πάλι να το δηλώσουμε εύκολα γιατί όσο ανεβαίνουν τα ΚW οι αποδόσεις των συσκευών πέφτουν δραματικά. Ενδεικτικά για αποδόσεις εώς τα 10 ΚW η απόδοση της εστίας κυμάινεται περί του 80%. Για 12 με 14 ΚW γύρω στο 75%. Ενώ για 17 ΚW και πάνω η απόδοση της εστίας μας, είτε είναι σόμπα ξύλου είτε είναι τζάκι, κυμαίνεται περί του 70%. Έτσι μπορείτε και απο μόνοι σας να διαπιστώνετε του λόγου το αληθές, κατα την επιλογή της αγοράς της εστίας σας.

www.tzakicy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου