Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Τζάκια Βιοαιθανόλης - Μύθοι και Πραγματικότητα

  <<Υπάρχουν τζάκια, που δε χρειάζονται φουγάρο, δεν καπνίζουν καθόλου, ζεσταίνουν καλά και είναι και οικολογικά ...>> Υποθέτω πως κάπως έτσι ξεκινάει η αναζήτηση κάποιων σε σχέση με τα τζάκια βιοαιθανόλης ή αιθανόλης, όπως θέλετε πέστε τα. Και έρχεται ο πελάτης και ζητάει αυτή την <<μαγική εστία>>. Τη λέω έτσι γιατί μόνο κάπως έτσι θα μπορούσα να τη φανταστώ, ένα πράγμα Harry Potter βρε παιδάκι μου, ξέρεις ιπτάμενα αυτοκίνητα, κουκουβάγιες ταχυδρόμοι κλπ.. Δεν ξέρω αν όντως υπάρχει αυτή η εστία, αλλά σήμερα θα γράψω για τα τζάκια Βιοαιθανόλης.
Kαυστήρας 2,5 ltr
  Αυτά αποτελούνται απο τον Καυστήρα, και...το γύρο γύρο. Βασικά πρόκειται για έναν καυστήρα διαφόρων διαστάσεων και ποικίλης χωρητικότητας, ως πρός το καύσιμο, όπου στα εξελιγμένα μοντέλα του, έχει κάποιου είδους πορώδεις πέτρες απο κεραμική ίνα, που αφού μουσκευτούν απο την Βιοαιθανόλη, φλέγονται σιγά σιγά και παράγουν το θέαμα της φλόγας. Αν θέλετε παρομοιώστε το σαν ένα μπαλάκι απο βαμβάκι που το έχουμε νοτίσει σε οινόπνευμα και το ανάβουμε. Οι πέτρες αυτές βρίσκονται σε έναν μεταλλικό καυστήρα, συνήθως stainless steel απο AISI 316, το οποίο έχει ένα σύρτη (τασάκι) που τον ανοιγοκλείνεις ρυθμίζοντας έτσι την κατανάλωση-ένταση της φωτιάς. Κάποιοι έχουν και κουμπάκι που ανάβει (όπως το πετρογκάζ που το πιέζουμε και ανάβει) αυτόματα. Έχουν ειδικό δοχείο που βάζεις κάποια άλατα ή αιθέριο έλαιο αρωματοθεραπείας, δίνοντας έτσι μια ευχάριστη μυρωδιά στο χώρο, Νιρβάνα... Επίσης, συνήθως αυτοί που κατασκευάζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η ιταλική εταιρεία MAISON FIRE, έχουν μέχρι και συσκευή ανιχνεύσεως και ελέγχου της ποιότητας του αέρα - οξυγόνου, στο δωμάτιο.
Κορνίζα
Επιτραπέζιο
Απο εκεί και πέρα ανάλογα... με τα κέφια και την έμπνευση του σχεδιαστή, βγαίνουν σε ένα σωρό σχέδια και τύπους. Υπάρχουν επιτραπέζια που μπορείς να τα ακουμπήσεις πάνω σε κάποιο έπιπλο και φυσικά να το μετακινέις εύκολα. Τα πλείστα μοντέλα έχουν και κεραμικό κρύσταλλο για προστασία. Μετά υπάρχουν σε στύλ κορνίζα διαφόρων διαστάσεων και χρωμάτων που μπορείς να το κρεμάσεις σε έναν τοίχο, όπως ακριβώς θα έκανες σε ένα κάδρο. Έπειτα υπάρχουν και τα free standing, που έιναι όπως τα επιτραπέζια απλά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και δεσπόζουν μόνα τους στο χώρο σαν κάποιο έπιπλο. Σε αυτή την κατηγορία ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα διπλής όψης (διαμπερή). Και τέλος υπάρχουν και τα εντοιχιζόμενα, τα οποία όπως υποδηλώνει και η λέξη μπαίνουν χωνευτά σε κάποιο τοίχο ή κατασκευή απο γυψοσανίδα. Ακόμη  πολλά απο αυτά έρχονται με αξεσουάρ όπως κεραμικά ξύλα σε διάφορους τύπους και μεγέθη.

Βιοαιθανόλη σε φιάλη 1ltr
Η κατανάλωση της Βιοαιθανόλης  ποικίλει ανάλογα με το ανοιγμα που έχουμε κάνει στο τασάκι, πάντως το μίνιμουμ είναι περι τις 2,5 ώρες ανα 1 λίτρο καυσίμου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω οτι μιας και η Βιοαιθανόλη είναι πτητικό υγρό, αν έχετε πληρώσει το τεπόζιτο του καυστήρα με αυτό αλλα δεν το ανάψετε σταδιακά αυτό θα εξατμιστεί. Συνεπώς είναι σημαντικό αμέσως μετά την πλήρωση του καυσίμου να γίνεται και το άναμα. Η τιμή του καυσίμου ποικίλει και είναι περίπου στα 2,50 (στην Ελλάδα) με 3,50 (στην Κύπρο) ευρώ ανα λίτρο. Ώστόσο θα θέλαμε να τονίσουμε οτι στην αγορά κυκλοφορούν και αμφιβόλου ποιότητας καύσιμο που το πουλάνε ως βιοαιθανόλη. Σε αυτά όταν καίγονται υπάρχει έντονος καπνός και μυρωδιά.



   Όσων αφορά την απόδοση. Πολύ απλά ΔΕΝ υπάρχει. Τα συγκεκριμένα τζάκια είναι αποκλειστικά για ντεκόρ και διακόσμηση των χώρων. ΚΑΝΕΝΑΣ  σοβαρός κατασκευαστής δεν μας δίνει απόδοση επι τοις εκατό της εν λόγω εστίας, ούτε παραγόμενα KW, ούτε θερμαινόμενο όγκο. Σίγουρα υπάρχει κάποια ακτινοβολία και θερμογόνος δύναμη, άλλωστε μην ξεχνάτε πως έχουμε να κάνουμε με φλόγα, αλλά δεν υπάρχουν αδιάσειστα πιστοποιημένα στοιχεία για την απόδοσή τους στο χώρο. Η άποψη οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια εστία Βιοαιθανόλης για λόγους θερμάνσεως ξεκίνησε απο κάποιους εμπόρους για να... πουλήσουν. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεριά που κάνουν την ίδια δουλειά. Μην ξεχνάμε οτι και στην εκκλησία εκεί που ανάβουμε τα κεριά υπάρχει ζέστη. Υποθέτω πως θα είναι φτηνότερα και θα βαστούν περισσότερη διάρκεια.
Value for Money
   Ακόμη και αν αναλογιστούμε οτι κάψαμε για 5 ώρες το τζάκι και κάψαμε περίπου 2 λίτρα, δαπανήσαμε λοιπόν περίπου 7 Ευρώ. Αν χρησιμοποιούσαμε ένα ηλεκτρικό σώμα λαδιού στην ένταση των 2 ΚW, θα πληρώναμε για: (2 KW x 5 ώρες) x 0,17 ευρώ =1,70 Ευρώ (και στα 0,17 λεπτά ανά Κιλοβατώρα έχω συμπεριλάβει όλες τις προσαυξήσεις της ΑΗΚ περί αναπροσαρμογής καυσίμων, κλιμακωτής τιμολόγησης, διάφορα άλλα τέλη ανανεώσιμων ενέργειας κλπ.)
  Απο αυτά συμπεραίνουμε λοιπόν οτι τα τζάκια Αιθάνόλης, είναι κάποιο προιόν που δεν έχει στόχο την θέρμανση, αλλά τη διακόσμηση. Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω οτι τα παραπάνω στοιχεία περι αυτονομίας αναφέρονται σε καυστήρες ευρωπαϊκών προδιαγραφών και συγκεκριμένα της MAISON FIRE, της οποίας τα προιόντα μπορείτε να δείτε στο site: http://www.tzakicy.com/?q=ethanol. Κάποιοι προσπάθησαν να κατασκευάσουν καυστήρες μόνοι τους ή φέρανε κάτι βουλγάρικους οι οποίοι και τα προωθούν για λόγους θέρμανσης, αλλά τότε η κατανάλωση στο καύσιμο,ήταν πολύ παραπάνω απο αυτήν που αναφέραμε, γύρω στα 30 λεπτά ανα λίτρο...Για αυτού του είδους τα τζάκια δεν το βρίσκω άξιο να ασχοληθούμε.


www.tzakicy.com



2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας! Μπορείτε παρακαλώ πολύ να μου πείτε αν μπορώ να βαλω διακοσμητικό τουβλάκι από αργιλο και τσιμέντο σε εστία με καυστήρα βιοαιθανολης? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Μπορείτε παρακαλώ πολύ να μου πείτε αν μπορώ να βαλω διακοσμητικό τουβλάκι από αργιλο και τσιμέντο σε εστία με καυστήρα βιοαιθανολης? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή