Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Hominem Unius Libri Timeo

   Δηλαδή " Φοβάμαι τον Άνθρωπο του Ενός Βιβλίου", η φράση αυτή αποδίδεται στον Άγιο Θωμά τον Ακινάτη. Αν και το νόημα της φράσης έχει πολλές και συχνά διφορούμενες ερμηνείες, τίνει να τη χρησιμοποιούν όπως το ελληνικό "η ημιμάθεια είναι χειρότερη απο την αμάθεια". Θα μου πείτε και γιατί δεν μας το λές απο την αρχή ξεκάθαρα και μας ζαλίζεις με τα Λατινικά; Και απαντώ, διότι πρέπει να μαθαίνουμε συνέχεια και κάτι νέο. Δεν υπάρχει άχρηστη γνώση και εφ'όσον υπάρχει εκεί έξω πρέπει να την κατακτήσουμε. Αν θέλετε ψάξτε, έτσι απο περιέργεια βρε αδερφέ, και για τις υπόλοιπες ερμηνείες και σας υπόσχομαι πως δε θα ζημιωθείτε.
   Δυστυχώς όμως στον τόπο μας υπάρχουν πολλοί ημιμαθείς που τιτλοφορούνται ως ειδήμονες, ειδικοί και κυρίως πεπειραμένοι. " Έχω βάλει τζάκια εγώ..." Μια φράση που την έχω ακούσει τόσες φορές απο εργολάβους, χτιστάδες, γυψοσανιδάδες και άλλους, που θαρρώ πως πρίν ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση, όλοι βάζανε τζάκια κάθε μέρα. Και έπειτα διερωτούμαι αφού όλοι ξέρουν, τότε γιατί τόσα προβλήματα με τα τζάκια; Πώς και πέρα απο ελαχιστοτάτων περιπτώσεων, ζήτημα να έχω συναντήσει δύο σωστά τζάκια σε όλη την Κύπρο, κανένα τζάκι δεν είναι τοποθετημένο όπως πρέπει; Και γιατί τόση, μα τόση παραπληροφόρηση σε οτι αφορά τα τζάκια και τις σόμπες;
   Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα μας τη δίνει η φράση που προαναφέραμε. Θές γιατί έχουν χτίσει πολλά σπίτια και πολυκατοικίες. Θές γιατί έχουν κάνει κομψοτεχνήματα σε ψευδοτάβανα ή ράφια απο γυψοσανίδα. Θές γιατί σε αυτόν τον τόπο κανείς δεν έμαθε τη φράση: "δεν ξέρω αλλά σε παρακαλώ δείξε μου" όλοι αυτοί νομίζουν οτι αυτόματα κατέχουν και τη γνώση περι τοποθέτησης μιας εστίας. Αλλά υπάρχουν και ευθύνες κυρίως σε εμάς τους πωλητές και τους εισαγωγείς. Διότι όσοι μπήκαμε στον κόπο να ταξιδέψουμε σε διεθνείς εκθέσεις, ή να επισκεφτούμε εργοστάσια στο εξωτερικό για να ξεκινήσουμε εισαγωγή, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να είναι καλό το τζάκι , και να το αγοράσουμε φτηνά. Ουδείς απο εμάς ποτέ αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις αρχές λειτουργίας της εστίας, ή τον τρόπο και τις
Καφές & Τυρόπιτα
προδιαγραφές τοποθέτησής τους. Κανείς δεν θέλησε να επιμορφώσει προσωπικό (τεχνίτες-πωλητές) και ευατόν, σχετικά με τη φύση της λειτουργίας, τοποθέτησης αλλά και συντήρησης ενός τζακιού ή μιας σόμπας. Οι περισσότεροι πωλητές άλλωστε βολεύονται με αυτή την κατάσταση. Εξ'άλλου ποιός θέλει να μπλέκει με χτίσματα και γυψοσανίδες. Πάρε το τζάκι, πάρε και τα φουγάρα, πλήρωνε και αντε γειά. Λες και πουλάς καφέ ή τυρόπιτες.



   Πάντως οι πιο πολλοί, μιας και οι περισσότεροι εργολάβοι το είχαν απαίτηση, αναλαμβάνουν την μεταφορά και την τοποθέτηση της καμινάδας. Και αυτό θεωρέιται σαν τοποθέτηση της εστίας. Δηλαδή, θεωρούν και το χειρότερο δίνουν και στον πελάτη την εντύπωση, οτι ως εκεί έχει να κάνουν οι προδιαγραφές - ρήτρες του κατασκευαστή για την εύρυθμη λειτουργία της εστίας. Απο εκεί και πέρα κάνε ό,τι θές άφοβα. Τα ακούνε αυτά και οι γυψοσανιδάδες και κάνουν...του κεφαλιού τους. Α, να μην ξεχάσω συχνά δίνουν και σαν παρακαταθήκη το:"μόνο να βάλετε γυψοσανίδα της φωτιάς".
Τζάκι Chazelles - Design D1200
   Κάποιοι άλλοι είτε συνεργάζονται με κάποιο <<συνεργείο>>, είτε έχουν δικούς τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν την τοποθέτηση και το ντύσιμο με γυψοσανίδα, φυσικά της φωτιάς, αν αυτό τους ζητηθεί. Αλλά δυστυχώς ούτε αυτό είναι αρκετό για την ομαλή λειτουργία της εστίας. Και θα μου πείτε <<τί άλλο έμεινε ;>>. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΟΛΩΝ των κατασκευαστών, όλα τα τζάκια πρέπει να είναι επενδυμένα απο μέσα με ειδικό πετροβάμβακα πυκνότητας 100 κιλών ανα κυβικό μέτρο. Πρέπει να δημιουργηθεί λοιπόν ένας κλωβός με αυτό το υλικό γύρο-γύρο απο το τζάκι. Έτσι όλη η θερμότητα της εστίας θα διοχετεύεται μέσω της περσίδας που βρίσκεται στο πάνω μέρος, στο δώματιο. Ακόμη, πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα κενά μεταξύ των υλικών και η διαστασιολόγηση των ανοιγμάτων απο τις περσίδες είναι συγκεκριμένη. Όλα αυτά φυσικά αναφέρονται τόσο στις προδιαγραφές των ευρωπαίων τουλάχιστον  κατασκευαστών, είναι όμως και αντικείμενα διδασκαλίας σε διάφορα σεμινάρια που οργανώνουν κατα καιρούς τα ίδια τα εργοστάσια.
Ντυμένο με γυψοσανίδα της φωτιάς
Και οφείλουμε να πούμε οτι τόσο όσων αφορά τα διαστήματα πέριξ της εστίας, τη τοποθέτηση της καμινάδας, τα ανοίγματα των περσίδων, αλλά κυρίως τα κατάλληλα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι ζητήματα που έχουν πολλούς παραμέτρους και συχνά πυκνά ακόμη και εμείς ζητάμε συμβουλές πάνω σε διάφορα θέματα απο το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ των εργοστασίων και όχι απο το γείτονα εργολάβο, ή φίλο αρχιτέκτονα. Η τοποθέτηση μιας εστίας, είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία που χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και έμφαση στη λεπτομέρια. Κυρίως για λόγους ασφαλείας, κάποιες εταιρείες όταν υπάρχουν κοντά στο τζάκι ή στην καμινάδα, κάποια ευφλεκτα υλικά, χρησιμοποιούν πετροβάμβακα για να ντύσουν τα επίμαχα μέρη. Ομως δυστυχώς ο πετροβάμβακας που συνήθως χρησιμοποιούν, έιναι σε μορφή ρολού πυκνότητας 45 κιλών ανα κ.μ. με αποτέλεσμα να μην αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και να μυρίζει ή σταδιακά να καίγεται ολοκληρωτικά. Στην Κύπρο ΔΕΝ υπάρχουν οι πλάκες ΚΕΡΑΜΙΖΟΛ, που είναι κατάλληλες για αυτή τη δουλειά και η Εταιρεία μας κάνει αποκλειστική εισαγωγή  αυτών των πλακών απο το ίδιο εργοστάσιο στη Γαλλία, που μας προμηθεύει και τα τζάκια.
Τζάκι ή Σόμπα;
Οι δε περισσότερες εταιρείες απλά επιλέγουν να μην βάζουν τίποτα, με αποτέλεσμα όλη η απόδοση της εστίας να... πηγαίνει περίπατο. Αν θέλετε αυτός είναι και ο κύριoς λόγος της όλο και περισσότερο διευρυμένης αντίληψης, οτι τα τζάκια δεν ζεσταίνουν πολύ τουλάχιστον σε σύγκριση με τις ξυλόσομπες.
   Υπάρχει και ένα νέο υλικό που έκανε την εμφάνισή του και ονομάζεται CALCIUM SILICATE. Εδώ τα αναφέρουν και σαν πυρόπλακες. Σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του κλωβού αλλά το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο ενώ χρειάζονται πάλι την προσθήκη γυψοσανίδας για το φινίρισμα ή το ειδικό επίχρυσμα σαν σπατουλάρισμα, με αποτέλεσμα το κόστος της εγκατάστασης να φτάνει σε αστρονομικά ύψη σε σχέση με την εστία. Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να σταθούμε είναι οτι είτε πρόκειται για ξυλόσομπα, είτε για τζάκι όταν η καπνοδόχος έιναι εξωτερική, πρέπει να είναι φυσικά ανοξείδωτη αλλά και μονωμένη (διπλού τοιχώματος με πετροβάμβακα ως μόνωση). ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΑΠΛΟ ΦΟΥΓΑΡΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΑΦ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ. Βέβαια θα μου πείτε, άμα η σόμπα έχει 300 Ευρώ θα βάλω φουγάρα που κοστίζουν άλλα τόσα ή και περισσότερα; Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση, που θα αναπτύξουμε σε επόμενο αρθρο.
   Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα που πουλάει τζάκια, ρωτήστε περι μονώσεων και δημιουργία κλωβού. Αν σας απαντήσει οτι απο μόνη της η γυψοσανίδα της φωτιάς είναι αρκετή, ή οτι το τζάκι τον κλωβό τον έχει ήδη πάνω του με τη μορφή συλλέκτη, τότε κάντε μεταβολή και φύγετε.

www.tzakicy.com







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου